miércoles, 21 de octubre de 2009

cicle: poesia i narrativa lèsbica

cicle poesia i narrativa lèsbica

divendres, 23 d’octubre
CONFERÈNCIA
noies rares: veus lèsbiques en l’Espanya (pre) republicana

19 h.
c/Sant Pere més Baix 7-2ª Barcelona, sala gran (3ª planta)
a càrrec d’Elena Castro

si bé serà en l'última meitat del segle XX i principis del segle XXI, on es trobi d'una manera més oberta una proposta d'identitat lèsbica en la poesia espanyola, es poden trobar indicis de la mateixa al llarg de tot el segle XX. En una època, el principi del segle XX, plenament transgressora, en el plànol ideològic, social i artístic, diverses poetes es van atrevir a anar encara més enllà al trencar la rígida divisió de rols genèrics i identitats sexuals imposades pel patriarcat i reclamar una corporalitat per al cos lèsbic/queer que suposa una resistència a la heteronormativitat.

dissabte, 24 d’octubre
TALLER. A càrrec d’Elena Castro

10.30 h.
c/Sant Pere més Baix 7-2ª Barcelona, sala gran (3ª planta)

com es defineixen i formen les identitats lèsbiques i/o queer? Com apareixen aquestes representades a la literatura?

en aquest taller analitzarem aquestes i altres preguntes que ens acostin a una millor comprensió de les propostes identitàries que les escriptores lesbianes fan en els seus textos. Recorrerem al col·loqui, la reflexió i l'anàlisi de textos literaris, teories feministes i teories queer que ens duguin a replantejar-nos els conceptes d'identitat com ens estable, el binarisme home/dona i heterosexual/homosexual i la fal·làcia del gènere com element biològic. Amb tot això es pretén reivindicar altra manera de veure i estar en el món, una mirada pròpia i diversa, la de la dona homosexual, que s'expressa en la presa de consciència com subjecte així com en la transgressió, a través del llenguatge literari, del model patriarcal dominant.

el taller és gratuït però cal inscripció prèvia al CCDFB, al tfn. 932 684 218

ELENA CASTRO és doctora en literatura hispànica per la Universitat de Texas en Austin (EEUU) i llicenciada en filologia hispànica, amb especialitat en literatura, per la Universitat de les Illes Balears. En l'actualitat és professora titular de literatura contemporània espanyola a Louisiana State University, Baton Rouge (EEUU).

organitza: Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison i Universitat de Barcelona.

1 comentarios:

Anónimo dijo...

Zakaj pa ne:)